הפסקת ייצוג ושחרור כספי נאמנות

הפסקת ייצוג ושחרור כספי נאמנות

השאילתא: עורך דין מייצג מוכר בעסקת מכר של בית מגורים ובעסקת רכישת בית מגורים אחר במקומו. במסגרת הסכם המכירה, הוסכם על הפקדה של 500,000 ₪ בידיו הנאמנות, באמצעות הפקדה של שיק בנקאי לפקודת המוכר, עד לקבלת אישור מס שבח.

העסקה דווחה לרשויות המס אולם מיסוי מקרקעין טרם טיפל בתיק וטרם הנפיק אישור לרישום בטאבו.

הלקוח, אשר זקוק לכספים המוחזקים בנאמנות לצורך עסקת הרכישה, ניסה להפעיל על עורך הדין ועל הקונים לחצים על מנת שיסכימו לשחרר לו את כספי הנאמנות.

עורך הדין הודיע ללקוח שלא יוכל לשחרר את הכספים ללא אישור מס שבח, בהתאם להוראות ההסכם.

עורך הדין אף פנה אל בא כוח הקונים בכדי לקבל את עמדתו, וזה השיב כי אינו מאשר להעביר את הנאמנות לעורך דין אחר.

לאחרונה הודיע הלקוח לעורך הדין כי הוא משחרר אותו מהמשך ייצוגו בעסקאות המכירה והרכישה והעביר את הטיפול לעורך דין אחר.

האם עורך הדין רשאי לשחרר את השיק הבנקאי שהופקד אצלו בנאמנות ולהעבירו לעורך דין אחר שהלקוח ישכור את שירותיו, ואם כן – באילו תנאים?

האם עורך הדין יכול לדרוש מהלקוח ולהתנות כי ישלם את שכר טרחתו עבור עסקת הרכישה (שבגינה טרם שולם שכר טרחה) בטרם וכתנאי לשחרור השיק הבנקאי שמופקד אצלו בנאמנות בגין עסקת המכירה (שם שולם שכר הטרחה במלואו)?

הוועדה השיבה: לשאלה הראשונה: היה ובא כוחו החדש של המוכר (הלקוח לשעבר) יאשר מראש ובכתב כלפי עורך הדין וכלפי בא כוח הקונים כי הוא נכנס בנעליו של עורך הדין בנושא הנאמנות על הפיקדון לכל דבר ועניין כמפורט בחוזה המכר, אין מניעה להעביר את השיק לידיו הנאמנות, אלא אם עורך הדין יקבל צו שיפוטי האוסר זאת (כתוצאה מפניית בא כוח הקונים לבית המשפט), ותוך זמן קצוב שיוקצה לכך.

ככל שבא כוחו החדש של המוכר לא יתחייב לכך בכתב – עורך הדין אינו רשאי להעביר את הנאמנות.

לשאלה השנייה: הוועדה מפנה לסעיף 88 לחוק לשכת עורכי הדין, אולם הלקוח לשעבר רשאי להפקיד בידיים נאמנות או בקופת בית המשפט את סכום שכר הטרחה שבמחלוקת ואז עורך הדין לא יוכל להמשיך לעכב את השיק המוחזק על ידו בנאמנות.

התחברות למערכת
מס׳ רשיון לא תואם