גובה שכר הטרחה שניתן לגבות בתיקי פלת"ד ופקנ"ז
השאילתא: עורך דין ייצג בשני תיקי תביעה שהוגשו בשתי עילות חלופיות (תביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים / תביעה לפי פקודת הנזיקין).
בתיק הראשון, לאחר שנוהל הליך הוכחות בשאלת סיווג התאונה, נקבע על ידי בית המשפט המחוזי כי אירוע התאונה אינו עונה על הגדרת "תאונת דרכים" בחוק הפלת"ד. על קביעה זו הוגש ערעור לבית המשפט העליון, אשר הפך את ההחלטה וקבע כי אירוע התאונה עונה על הגדרת "תאונת דרכים" בחוק.
בעקבות זאת החלו מגעים לפשרה ועורך הדין מבקש לדעת מהו שכר הטרחה אותו יוכל לגבות בגין הטיפול בתיק זה? לטעמו, הואיל והלקוח חתם על הסכם שכר טרחה לפיו ישלם סכום של 13%, יש לגזור אחוז זה גם ביחס לדיון ההוכחות שהתקיים בשאלת סיווג התאונה ולא רק בשאלת הנזק וקביעתו לאחר ניהול ההוכחות.
באשר לתיק השני, ערב דיון ההוכחות הגיעו הצדדים להסכמה שקיבלה תוקף של פסק דין, לפיה התאונה תסווג כתאונת דרכים באופן שמבטחת הרכב תישא בתשלום של 75% מגובה הנזק וחברת הביטוח של המעסיק תשלם 25% מגובה הנזק.
מהו אחוז שכר הטרחה המגיע לעורך הדין במקרה זה? האם יוכל לגבות 13% הואיל וניתן פסק דין ביחס לסיווג התאונה?
הוועדה השיבה: החלטת ועדת שכ"ט 141/09 קובעת כי הרציונל בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, לעניין הגבלת שכר טרחת עורך דין בשיעורים נמוכים ממה שהיה נהוג לפני חוק זה בתביעות נזיקין, נעוץ בכך שבתאונת דרכים אין צורך לנהל דיון בשאלת החבות, ולכן מוצדק לפסוק שכר טרחה נמוך יותר. אך במקרים בהם יש דיון בשאלת החבות והמחלוקת היא אמיתית, הרי שרציונל זה אינו חל. במקרים כאלו, זכאי עורך הדין לסכם עם לקוחו שכר טרחה בשיעורים גבוהים מהקבוע בחוק, כמקובל בתיקי נזיקין רגילים בהם מתנהל דיון הן בשאלת החבות והן בשאלת הנזק.
אלא שבמקרה שלפנינו, עורך הדין לא סיכם עם הלקוח מראש על שכר טרחה בשיעורים הגבוהים מהקבוע בחוק, ההיפך הוא הנכון – סוכם על שכר טרחה בשיעורים הקבועים בכללי לשכת עורכי הדין (תעריף מקסימלי לשכר טרחה בטיפול בתביעות לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים) ולכן הוא לא יוכל לגבות יותר מכך.
עוד נשאלה הוועדה האם עורך הדין יוכל לגבות 13% משום שנוהלו הוכחות וניתנו החלטות בנוגע לסיווג התאונה כתאונת דרכים – התשובה לכך שלילית כיוון ש 13% ניתן לגבות רק אם התיק כולו, כולל בשאלת הנזק, מסתיים בפסק דין. מרגע שהתיק מסתיים בפשרה, שיעור שכר הטרחה יעמוד על 11%.
הדברים יפים גם לגבי השאלה השנייה.
ואולם, אם הסכום שמשלמת חברת הביטוח של המעסיק (25%) הוא לא על בסיס פלת"ד, רשאי עורך הדין לגבות מסך זה (ורק ממנו) סכום החורג ממגבלות הפלת"ד, ובהעדר הסכמה עם הלקוח על שיעור שכר הטרחה ברכיב פיצוי זה, ייקבע שכר טרחה ראוי על ידי בית המשפט / בורר / ועדת שכר טרחה ארצית.